flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про судовий збір в іноземній валюті

14 березня 2016, 16:30

         Господарський суд Кіровоградської області доводить до відома інформацію Державної судової адміністрації України щодо судового збору в іноземній валюті.

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про судовий збір» (у редакції Закону України від 22.05.2015 № 484-VIII) за подання нерезидентами позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір може сплачуватись нерезидентами в іноземній валюті з урахуванням офіційного курсу гривні до відповідної іноземної валюти, встановленого Національним банком України (далі - НБУ) на день сплати.

Згідно з пунктом 5.6 глави 5 Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою Правління НБУ від 18.06.2003 №254, підтвердженням виконаних за день операцій є виписки з особових рахунків клієнтів, які призначаються для видачі або відсилання клієнту.

Власником валютного рахунка, на який зараховуються надходження від сплати судового збору в іноземній валюті («25133012855000, відкритий в АТ «Укрексімбанк»), є Державна казначейська служба України (далі - ДКСУ).

З метою здійснення постійного контролю за справлянням судового збору, сплаченого в іноземній валюті, ДСА України отримує від ДКСУ в електронному вигляді інформацію про зарахування до Державного бюджету України на валютний рахунок ДКСУ судового збору в іноземній валюті.

На підставі отриманої від ДКСУ інформації, ДСА України буде здійснювати підтвердження зарахування судового збору в іноземній валюті.

Окрім того, відповідно до підпункту 3 пункту 1 Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилкова або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.08.2015 №666 (далі – Порядок №666), у разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету.

Разом з тим відповідно до пункту 2.2 Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів і змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України від 28 липня 2008 року №216 (далі – Положення №261), платник заповнює реквізит «Призначення платежу» в іноземній валюті таким чином, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування бенефіціару коштів в іноземній валюті.

Рекомендації щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» у розрахунковому документі на сплату судового збору в іноземній валюті (українською та англійською мовами), а також перелік банків-кореспондентів розміщено на офіційному веб-порталі «Судова влада» у розділі Судовий збір за посиланням http://court.gov.ua/taxval/ .